Ord til eftertanke

Som man sår, høster man

 

 Dette gamle ordsprog er i bogstaveligste forstand aktuelt i disse dage, hvor høsten er i gang, og landmanden ser resultatet af sin indsats; og det er ikke underligt, for det er jo netop erfaringer, landmanden hr gjort sig ved høsttide, der ligger bag denne talemåde som vi anvender om så mange andre af livets områder.

Af og til falder den beklagende, lettere opgivende, når et meneske må indse, at dette eller hint projekt ikke falder ud som ønsket; og at de væsentligste grund hertil var den mangelfulde eller direkte forkerte indsats. Nok så ofte falder bemærkningen bittersødt, som komentar til andrs ulykke.

Uanset hvordan den falder, så er talemåden dog udtryk for, at man føler retfærdigheden er sket fyldest, fordi man er blevet belønnet i forhold til den indsats, der er ydet. Som man sår, så høster man! For nogle er netop det en trøst, at retfærdigheden er sket fyldest. For andre føles det snarere, som om der føjes spot til skade. Det er muligt, at man greb det hele forkert an, og ikke gjorde nok ved det; men man gjorde dog, hvad man kunne.

 

Uanset hvordan den falder, så er talemåden dog udtryk for, at man føler retfærdigheden er sket fyldest, fordi man er blevet belønnet i forhold til den indsats, der er ydet. Som man sår, så høster man! For nogle er netop det en trøst, at retfærdigheden er sket fyldest. For andre føles det snarere som om der føjes spot til skade. Det er muligt, at man greb det hele forkert an, og ikke gjorde nok ved det; men man gjorde dog, hvad man kunne.

Til lykke for os alle forholder det sig anderledes med den himmelske retfærdighed. Der høster vi, som fugle nu; og det betyder jo ganske simpelt, at retfærdigheden er, at hos vor himmelske Far får vi alt for intet. Han tilgiver os gerne alt, fordi Hans kære  Søn, vor bror i dåben, vor Herre Jesus Kistus, gik i døden for vor skyld, og dermed såede den sæd, som giver os en gylden høst i evigheden.

Og så lader han i øvrigt sin sol stå op både over onde og gode, og Han lader det regne både over retfærdige og uretfærdige, vor himmelske Far! og det har vi alle grund til at være taknemlige for, hvad enten vi nu er onde eller gode, retfærdige eller uretfærdige, præst eller degn, landmand eller håndværker, arbejdsløs eller i abejde. Derfor har vi også alle grund til at takke for alle gode gaver, der kommer ovenned, og derfor er høstgudtjenesten ikke kun for sognets landmænd, men for alle.

Ses vi?

                                                                                                  JL

 

 

 

 

 

 

   

cookie information