Ord til eftertanke

Hjemme er bedst til julefest

Det tror jeg, de fleste er enige om, for julen er hjerternes fest og børnenes fest, og dermed også hjemmets fest; og derfor vil vi også gerne være hjemme til jul: Hjemme hos mor og far, hjemme med børnene, hjemme hos børnene. I julen samles vi med familien. Vi rykker sammen. Vi kommer hjem til Jul.

Og kan vi det ikke, så forventer vi, at alt bliver så hjemligt, som overhovedet muligt; for få er de, der ligefrem tragter efter en anderledes jul. Hvor fascinerende det alternative ellers kan forekomme at være, så er der nu ikke meget ved den alternative jul. Når det kommer dertil, så vil de fleste nok synge med Peter Faber: Rør blot ikke ved min gamle jul!

Al den hjemlighed er slet ikke grebet ud af den blå luft. For det var jo netop i det hjemlige Vorherre valgte at møde os. Han valgte at komme til os, da vi hverken ville eller kunne komme til ham.

Derfor steg han ned fra det høje og kom til os i det lave. Han kom til os som kvindefødt, i et lille barns skikkelse ved midnatstide i en stald, fordi verden ikke kunne rumme ham på anden måde. Dermed gjorde han jorden til sit hjem; og dermed bragte han den Himmel, vi forgæves stræbte efter, helt nær til os.

det er ikke altid til at få øje på i det daglige, hvor hverdagens små og store fortrædeligheder let lægger sig som et slør over vore øjne, så vi slet ikke kan se den himmelglans, som nu er på jorden, og som gør verden hjemlig og tryg at være i også, og ikke bare en jammerdal og en ørken af ondskab og fortræd.

Men lige netop til jul kommer vi også hjem i den forstand, at vi glimtvis får syn for himmelglansen, når den spejler sig i de forventningsfulde øjne, hvad enten vi møder den i et barns øjne derhjemme ved juletræet, eller vi møder den i familiens, venners og naboers øjne hjemme i kirken.

For lige netop en juleaften føler enhver sig hjemme dér, hvor ordet lyder om ham, der kom til sit eget, som et lys i mørket, for at gøre verden til hans og vores hjem!

Glædelig Jul!

JL

 

 

 

 

cookie information